Stamning
Kunskapstest
Almanacka
Anslagstavlan
Internationella stamningsdagen
2004 Intern. år för barn som stammar
Världskongress
Nordiskt samarbete
Internationellt samarbete
Terapier
Hjälpmedel
Forskning
Forum, chat mm
Material
Artiklar
Kända personer som stammar
SSF
Stamningsförbundet
Lagar
Länkar
Tänkvärda ord
Kontakta mig
Startsidan

 

 Boka föreläsning:


Bild när tungan knyter sig länk till www.stamning.info

2004 var det internationella året för barn som stammar

Länk till min blogg

knapp till Acrobat Reader hämtning

 

European League of Stuttering Associations, ELSA  

ELSA är den paraplyorganisationen för stamningsförbund i Europa med egen hemsida www.elsa.info .

Här ser ni ELSA styrelsen och övriga som arbetar för ELSA, från vänster till höger: Anita (vice-ordförande), Gina (ungdomsfrågor och projekt), Edwin (ordförande) och Konrad (kansliansvarig och projekt). Bilden är tagen på världskongressen i Gent, Belgien, juli 2001.

Konrad Schäfers har dock lämnat det jordiska i 2006 och vi saknar honom obeskrivligt...

ELSA
Zülpicher Str. 58
D-50674 Köln


Till alla stamningsföreningar i Europa

Hej, allesammans,

I sommar, 15 – 21 juli, är det dags för ELSA:s ungdomsläger i Groesbeek, Nijmegen, som ligger i östra Holland.

 

Det här blir ELSA:s sjätte ungdomsläger. Det första hölls 1995 under världskongressen i Linköping, det andra hölls i Nijmegen 1997, det tredje i Mullsjö 2000, det fjärde hölls 2003 i Nijmegen och det femte 2005 i samma stad.

 

Det här brevet har skickats till alla styrelser/förbund och kanslier inom europeiska och nationella medlemsförbund. SSR har möjlighet att nominera upp till fyra stammande personer mellan 18-26 år, som har möjlighet att få delta på ELSA:s ungdomsläger.

 

 

Lägret, som pågår i sex dagar, startar söndagskvällen 15 juli och avslutas lördagsmorgonen 21 juli. Lägret kommer att innehålla workshops, föreläsningar, presentationer, socialt umgänge och en massa andra aktiviteter.

Temat på detta läger är:

Stand Up, Speak Up -

Promoting Human Rights And Disability Policy For Young People Who Stutter

Lägret är riktat till unga människor som stammar och som funderar över att bli (mer) engagerade inom stamningsförbundet eller är intresserade av att bli styrelseledamöter. På lägret får man tillfälle att bygga upp ett kontaktnät med andra stammande ungdomar från hela Europa, lära sig mer om hur stamningsorganisationer arbetar, dela med sig av sina rädslor, frustreringar och triumfer, talträna i en trygg samvaro om man så vill och delta i övningar som man helst velat slippa tidigare. Vi hoppas att lägret kommer att inspirera alla deltagare att bli aktiv inom i sin egen stamningsorganisation och utveckla sig själva och andra.
 


Totalt finns det 36 platser och nomineringarna behandlas i turordning (först till kvarn gäller!).

Lägret kommer att bli kraftigt subventionerad på grund av finansiering genom europeiska fonder.

Kostnaden för lägret är 120 Euro för alla sex dagar inkl. mat och boende från söndagskväll till lördag frukost.

 

Alla deltagare kommer att kunna ansöka och få tillbaka halva reskostnaden.

 

SSR har möjlighet att nominera fyra personer. Här är några riktlinjer.

 

1.       Eftersom man vill få en jämn könsfördelning vore det bra om nomineringen består av två killar och två tjejer. (varav en kille och en tjej är reserver).

 

2.       Ungdomarna ska vara mellan 18 och 26 år. Man ska ha fyllt 18 innan 15 juli 2007.

 

3.       Alla som stammar ska informeras om lägret och möjligheterna till finansiering. För att bli nominerad ska den deltagande vara medlem i SSR och en skriftlig ansökan skickas till styrelsen. Nomineringen och valet av den deltagande ska vara rättvist.

 

4.       Deltagarna på ungdomslägret ska kunna tala rätt så bra engelska, för att kunna göra sig förstådd och kunna samtala. Varje deltagare kommer att bli tillfrågad att hålla ett kort anförande, en presentation och delta på aktiviteterna. Men med full respekt och hänsyn till varje persons talmöjlighet.

 

5.       Personer som tidigare har deltagit på ungdomslägrena, eller som inte har rätt ålder, har möjlighet att bli nominerade som reserver. Om ansökningarna eller platserna inte blir fulltagliga kan reserverna komma i åtanke.

 

6.       Deltagarna ordnar egen resa, personlig försäkring och transport till centret i Groesbeek. Man kan såklart samåka med de andra deltagarna från Sverige.

 

7.       Deltagarna ska skicka in ett skriftligt svarsformulär, för att besvara några frågor. Detaljer kommer att skickas till de nominerade namnförslagen.

 

8.       Återbetalning för resorna kommer att ske efter komplettering och godkännande av kvitton när lägret har avslutats.

 

9.       Det finns möjlighet att övernatta över lördagsnatten, 14 juli, på kongresscentret, för att kunna få billigare APEX-biljetter. En avgift på 35 euro tillkommer, frukost och lunch ingår under söndagen.

 

10.   Mer information kommer att skickas till varje deltagare efter nomineringen.

 

11.   ELSA har en hemsida; www.elsa.info. Klicka dig vidare på Youth Meetings, där hittar du information från åren 2000, 2003 och 2005 års ungdomsläger. Hör gärna med dem som har varit med tidigare.

 

12.   Alla nomineringar (namn, adress, telefonnummer, mailadress, ålder) och frågor skickas till:

Anita Blom

Vättlösa, Källåler

S-533 91 Götene

Sweden

 

Tel: 0511 51504

Fax: 0511 50535

Mob: 070-5223916

Email: elsa.europe@telia.com eller Edwin J Farr : elsa.europe@totalise.co.uk.

Sista datum för mottagande av nomineringar är: 31 mars 2007.

 

 

Vi ser fram emot era nomineringar, alla är välkomna att söka.

 

 

 

Anita S. Blom (S), Edwin J. Farr MBE (GB)

Enligt uppdrag av  European League of Stuttering Associations                


ELSA, European Disability Forum och den spanska stamningsföreningen TTM jobbar på ett projekt att få den internationella stamningsdagen (ISD) 22 oktober officiellt antagen av Europaparlamentet. TTM har fått hjälp av den fd borgmästaren from Sevilla,
Mr Alejandro Rojas Marcos, att få uppmärksamhet för projektet. Mr Rojas Marcos är övertygad om att situationen för personer som stammar och information om stamning måste bli bättre i Europa. Han har också personligen samarbetat med EDF för att få detta till stånd, vilket ELSA är tacksam för.

För att få den ISD antagen har EDF föreslagit att en deklaration skrivs med detaljer om stamning, vad som kan göras och en bedjan om att få den ISD till en officiell dag.

 
Tisdagen den 25 oktober anordnas ett formellt mottagande i Strasbourg (F) där ELSA, Richard Howitt (Europaparlamentet) och Mr Rojas Marcos deltar, förutom några deltagare från ELSA:s medlemsländer kan berätta om stamning, deras stamningsförbund och vikten av att få den ISD officiellt erkänt.  

Uttalandet hittar du här som pdf fil. Observera dock att dokumentet inte får användas förrän det är officiellt antaget.

Nu är det igenom! Läs mer på www.elsa.info.

 

17-23 juli 2005 anordnade ELSA återigen sitt europeiska ungdomsläger i Nijmegen, Nederländerna. Från Sverige var tre ungdomar representerade. Jag hoppas någon av dem skriver en artikel om hur det var i ett av nästkommande Kommunikation och på hemsidan.

Sidan upp


26-28 maj var det EDF:s årsmöte (European Disability Forum) i Barcelona där Edwin, jag och Gina deltog. Där fick vi reda på att det är en ny FN konvention på gång. EDF ville trycka fram de tre stora funktionshinder (syn, hörsel och rörelsehinder), men det protesterade jag emot. På dagordningen stod det att Gina skulle få redogöra för ungdomskommitténs verksamhet. Det blev nästa inställd då några höjdare fick företräde på talarstolen, men även där protesterade vi högljutt, då detta var en punkt på dagordningen och då skulle återigen politik gå före EDF:s medlemmar!

Sidan upp 


Gina Waggott, styrelsemedlem i ELSA är med i EDF:s ungdomskommittén. Hon har sett till att det nu står ett särskilt kapitel om talhandikapp i den officiella publikationen som EDF ska arbeta med och som även kommer att finnas inom EU. Då den nuvarande ordföranden till ungdomskommittén har avsagt sig, är chansen stor att Gina blir ordförande. Vi får hålla tummarna för att även få in stamning på hög nivå inom den europeiska ungdomshandikapprörelsen.

Sidan upp 


Edwin Farr och Konrad Schäfers deltog i ett EDF styrelsemöte i Bryssel i april där man diskuterade EDF:s verksamhet. (EDF representerar hela den europeiska handikapprörelsen på EU nivå.) Edwin framhävde det faktum att det finns enorma projektbudgeter till endast få organisation och eftersom organisationen måste finansiera 30% själv, är det omöjligt för små organisationer att utföra något projekt. Bättre vore att ge mindre pengar till fler organisationer. EDF skulle ta upp det med EU Kommissionen. 

Sidan upp 


Stamning på mötet med Europaparlamentet

ELSA var representerad på mötet med den europeiska handikapprörelsen och Europaparlamentet och jag fick tid att tala. I talet (med utökad tid från 3 till 4 minuter…) gavs exempel på stamningsproblematiken, på det faktum att stamning fortfarande inte ses i handikappsammanhang och att även andra mindre kände handikapp inte uppmärksammas. Fick ett enormt bra gensvar såväl under som efter mötet från såväl handikapprörelsen som parlamentariker. 

Mitt tal till EU parlamentet i Bryssel november 2003 

Plenary session: Follow-up to European Year of People with Disabilities

My disability makes me scared to death to speak to you. To even dare to get here. To speak in the mike and to make my speech. To not listen to the voice inside that reminds me I cannot do this. To force my body and mind to make my disability as little as possible. For this hateful clock is ticking. . And I stutter…

The severity of my disability depends not only on me, it also depends on my listener. Your mood, your knowledge of my disability and your stress. My disability is not just my speech. It’s my fear of being ridiculed an being rejected, shame and guilt, because my disability makes you uncomfortable and demands an effort from you as a listener.

To at first be given the same speaking time as the other speakers, being no 32 in order of speaking, is an example of not knowing what my disability is all about. Now, after explaining stuttering, my time is increased to 4 minutes. So here I am, trying desperately to keep control of my disability, so that I won’t exceed even my extended time limit. Still I am a bad example for I can speak, while others stutterers cannot even say their names. Cannot even say hello and will avoid all ways of social interaction what so ever.

Besides stuttering, there are hundreds of other disabilities that are unknown, unseen or even unaccepted. As long as our disabilities are not acknowledged as being disabilities, sometimes not even among other disability groups, there won’t be help, research or laws protecting us. Instead of being ashamed and try to hide our disabilities we should come out and be proud of being the people we are, despite, or maybe even, thanks to our disability.

But people who stutter will hardly speak for themselves. And people with stomach disease, people who cannot read or write, people with allergies, and people with other hidden disabilities, where are they and what do we know about them?

2003 has been the Year of People with Disabilities. The blind were seen, the deaf were heard and the immobile mobilized.  But the unknown are still unknown. The unseen are still not seen. And the silent are still not heard. The impact of the Year is not coming to an end, it brings a new beginning. A new start where all disabilities find a place, a face and a voice, with focus on the diversity of disabilities, our needs and our strength. We too need to be seen. We too need to be heard.

Therefore our demand is to acknowledge, include and consult ALL people with disabilities i.e. to also make the invisible visible. Don’t talk about us. Talk with us.

Thank you.

Sidan upp


CPLOL

ELSA blev också tillfrågad att hålla föredrag inför CPLOL, det europeiska logopedförbundet, vilket återigen visar logopedernas växande intresse i stamning.

Sidan upp


Ny broschyr

ELSA har gjort en broschyr om stamning och diskriminering med de viktigaste lagar som en person som stammar kan använda sig av. Broschyren har anammats av den europeiska handikapprörelsen och går att ladda hem via ELSA:s hemsida. Broschyren delades ut på seminariet i Strasbourg i oktober.

Sidan upp


Seminarium i Strasbourg, Frankrike / Internationellt år för barn som stammar

Seminariet blev den officiella internationella insparken av det internationella året för barn som stammar 2004 med hedersgästen Michael Sugarman (USA) från IFA, hjärnan bakom stamningsdagen, stamningsåret och den så kallade ”Bill of rights and responsibilities for people who stutter”. Tre personer från ISA styrelsen deltog i seminariet.

Sidan upp


Stamning återigen uppmärksammad på EU nivå

Tack vare ett gediget arbete att göra stamning uppmärksammad även hos de Europeiska beslutsfattarna har ELSA blivit inbjuden att visa den Belgiska stamningsfilmen på en Europeisk handikappkongress i Aten. Med tanken på att det finns hundratals europeiska handikapporganisationer är det en stor utmärkelse att få visa upp den på så hög nivå. Edwin Farr blev tillfrågad av en EU kommissionär (!) att visa upp filmen ÄNNU EN GÅNG under lunchen dagen därpå då filmen var så uppskattad. ELSA letar efter exempel på diskriminering av stammande personer för att lägga fram det på europeiskt nivå. Skicka gärna exempel eller andra tips till ELSA  

Här följer talet: (Det talade ordet gäller)

Good evening

I’d like to thank the organisers for inviting me here to talk to you.

First of all I’d like to introduce myself – I’m Edwin Farr from the European League of Stuttering Associations and I am a person who stutters.

I’m going to talk for about 5 minutes on how stuttering is portrayed in the media, how I think it could be portrayed – and then I’m going to show an award winning short film of about 15 minutes which I hope will show that stuttering does not need to be a taboo subject.

Let’s give you a bit of background to stuttering – about 1% of the adult population stutter – so that means if there are 200 of you here then there are two stutterers.  That’s me then  so there’s another one out there!

But let’s have a think about that – 1% of the population – how many casts have 1 % of the characters with a stutter.  So how true to life are dramas then.  How many documentaries are made about stuttering – 1%?  I don’t think so.

Stutterers would fully accept that it can be difficult to write in a character who has a stutter, or interview one for a documentary - and I’m thinking here of broadcast media – there are obvious problems around how much time you could have a camera focussed on one person trying to get a word out. 

Also, as it’s not a visible disability there may need to be repeated explanations or background given for the character.   It’s not like wheelchair = can’t walk – what visible sign = can’t talk.

So while I acknowledge difficulties in getting an accurate picture across, does every stutterer have to be made out to be stupid, or have fun poked at them or indeed be the villain.  Does this sort of portrayal not influence how the public perceives people who stutter and indeed how they react to them.  Does the media need to consider its responsibility. 

When a film is made in a positive way about a disability such as Rainman where a `taboo` subject - autism - is taken, explained and personalised then what huge difference it can make to the understanding of that disability.

Stuttering isn’t a subject you should be afraid of.

Let me tell you a story about a young boy with a severe stutter who dreamt of being a popstar.  He stood up in front of millions of people on UK TV, stuttered through his introductions, but against all the odds, because of his personality and talent he is currently one of the biggest stars in Britain soon to be a huge star throughout Europe – you couldn’t really make up the story of Gareth Gates because no drama unit would probably be interested.  Sometimes fact is stranger than fiction.

So a fair bit of innovation and creativity may be needed when dealing with stuttering – but please don’t shy away from it. 

Lets have a look now at a multi award-winning short film, directed by Belgian film-maker Erik Lamens, himself a stutterer.

This will show the discrimination and difficulties faced by one young man who stutters.  I hope you will keep the video and the issue of stuttering in your mind.  We have difficulty speaking for ourselves – perhaps you can help speak for us.

Sidan upp

Kunglig utmärkelse

Edwin Farr, ordförande i ELSA har fått den kungliga utmärkelsen, MBE (Member of the Order of the British Empire) för hans arbete inom ELSA och den brittiska stamningsorganisationen.

Mer finns att läsa på www.elsa.info

Sidan upp