Hjälpmedel

Hjälpmedel

Olika elektroniska hjälpmedel (i alfabetisk ordning) för personer som stammar som används runtom i världen är följande:

(OBS de flesta hjälpmedel har jag inte prövat och kan därmed inte bedöma dessa.)

Jag ska försöka hitta mer information om olika hjälpmedel och dess hemsidor senare, men tipsa mig gärna om ni har mer att lägga till, länkar mm.


Det är en del personer som har kontaktat mig angående SpeechEasy, apparaten som det har gjorts reklam för i olika media. Kan svara följande:

Hej

Jo, jag har sedan många år tillbaka försökt föra en lobbyverksamhet om att få hit stamningshjälpmedel och försökt sätta mig in i olika hjälpmedel, bland annat SpeechEasy, ett hjälpmedel för personer som stammar. Den ser ut som en hörapparat, men ger ett fördröjt tal och (om man så önskar) en förvrängd röst. Då jag provade apparaten på en världskongress för några år sedan hade jag ont av att allt runtomkring mig togs upp av hörapparaten, men tydligen har det förbättrats lite. OK. Ska man då direkt köpa den? Som med alla andra terapier, hjälpmedel mm så hjälper detta för en del, andra har kastat pengarna i sjön. Och då talar jag om en apparat som kostar 40.000-50.000 kr + en resa till USA + undersöknig och anpassning av apparaten. Och som sagt, för en del hjälper det och är den värd vartenda öre, andra hade hellre lagt pengarna på en världen runt resa istället. Sedan är apparaten såpass ny att de inte vet hur den fungerar på längre termin. Så även om du direkt får ett flytande tal (vilket jag får), så är det inte säkert att det förblir så. Du måste också tänka på att du kan bli beroende av apparaten. Och vad gör du då när batteriet är slut? Det är viktigt att se detta som ett hjälpmedel och använda den vid behov, t ex telefonsamtal eller på jobbet, men att även jobba med ditt tal och att acceptera din stamning. Och sedan en annan god nyhet: apparaten kommer även till Norge! Ta gärna kontakt med Tore W. Moe på aurismed@aurismed.no  med hemsidan www.aurismed.no. (Tala gärna om att jag hänvisat dig.) Men för apparaten tar de samma belopp. Du får en pengar-tillbaka garanti på 90% av apparatens kostnad inom 30 dagar, alltså inte på kringkostnaderna såsom utprovning mm. Du kan också läsa mer på www.speecheasy.com .

Jag själv ska nu prova ett liknande program, men på datorn, som jag köper via http://www.artefactsoft.com/ . Billigare, men inte mobilt. Men i alla fall en billighetsvariant för att testa. Om det går bra kan du försöka prata med din försäkringskassa ifall du jobbar.

Men hur som helst, glöm inte att du är ok även om du stammar och att ett flytande tal inte automatiskt betyder att hela ditt liv blir lyckligt. Du måste tro på dig själv och älska dig som du är. Sedan är apparaten kanske det hjälpmedel som passar dig.

Jag känner inte till tjejen som blev intervjuad, men de har intervjuad mig för att få mina synpunkter på det hela.

Jag önskar dig lycka till och hör gärna av dig hur det har gått.

Med vänliga hälsningar, Anita


Ring teleTal 020 22 11 44

TeleTal är ett telefonstöd för personer med behov av talstöd, läs- och skrivstöd samt minnesstöd. En TeleTal-tolk tar emot samtalet. Vid behov samtalar den uppringande och tolken en kort stund, för att försäkra sig om att samtalet sedan genomförs på bästa sätt. Tolken kopplar därefter upp tredje part och inleder med en förklaring till varför TeleTal finns med i samtalet. Därefter förlöper samtalet och tolken gör vad som överenskommits. TeleTal är en nationell tjänst, öppen för alla i Sverige. Kostnad är en markering.

Ett TeleTal-samtal rings med en vanlig telefon eller mobiltelefon.
TeleTal 020 22 11 44 har öppet: Måndag – fredag 09.00 – 20.00 , Lördag – söndag 12.00 – 16.00.