Stamning
Kunskapstest
Almanacka
Anslagstavlan
Internationella stamningsdagen
2004 Intern. år för barn som stammar
Världskongress
Nordiskt samarbete
Internationellt samarbete
Terapier
Hjälpmedel
Forskning
Forum, chat mm
Material
Artiklar
Kända personer som stammar
SSF
Stamningsförbundet
Lagar
Länkar
Tänkvärda ord
Kontakta mig
Startsidan

 

 Boka föreläsning:


Bild när tungan knyter sig länk till www.stamning.info

2004 var det internationella året för barn som stammar

Länk till min blogg

knapp till Acrobat Reader hämtning

 

Kunskapstest

1. Växer stamningen bort?

A. Ja   
B. Nej
C. I vissa fall

2. Är en som stammar nervös?

A. Nja, kan bero på mig 
B. Nej. Man blir nervös av att stamma
C. Ja

3. Hur många procent stammar?

A. barn 4%, vuxna 1% 
B. barn 1%, vuxna 4%
C. beror på var man bor

4. Kan jag göra något?

A. Titta bort
B. Fylla i
C. Säga: -Andas djupt och ta det lugnt.


Bläddra nu neråt för svaren. 


 

 

 

 

 

 

 

1. Växer stamningen bort?

Svar C. I vissa fall. Hos en del barn kan stamningen verkligen växa bort, i andra fall kan man träna bort den, men då ska man vara i tid! En som stammar börjar snabbt att undvika, byta ut ord, lägga till olika knep och rörelser och skamkänslorna växer. Att träna bort allt detta blir svårare för varje dag som går.

2. Är en som stammar nervös?

Svar A och B. Vi som stammar tycker också det är jobbigt att vi stammar. Det tar inte bara på kroppen, men vi vet ju inte hur ni kommer att reagera på våra upphakningar, utdragningar, kroppsrörelser mm. Om du tydligt visar att du inte har tid, att du skruvar på dig, fyller i, tittar på klockan, tittar bort och känner dig rådlös, skulle varje människa bli orolig och nervös. Ingen vill ju vara annorlunda. Så ta det lugnt själv. Är du orolig? Säg till. Undrar du? Fråga. Har du bråttom? Säg till. Vi vet att stamning medför många frågor. Även för oss.....

3. Hur många procent stammar?

Svar A. Hela 4% av alla barn och 1% av alla vuxna stammar mer eller mindre. Att de inte upptäcks är för att många valt att vara tyst, är mästare på att byta ut ord, håller med, sitter längst bak i klassen, svarar med -Vet inte, trots att de vet, väljer utbildning och yrke där de slipper prata offentligt och försöker ha så lite umgänge som möjligt, trots utåtriktad personlighet, kunskap och pratglädje.

4. Kan jag göra något?

Alla är fel!!!! Hur känns det för dig om jag tittar bort eller på klockan? Eller om jag fyller i det jag TROR du kommer att säga för att "hjälpa till"? Vi är mycket medvetna om vår stamning, men vi KAN prata, även om det tar lite längre tid. Vi vet att det ibland hjälper att tala lugnare, men i dagens samhälle måste alla ge snabba svar och när man äntligen vågar komma in i ett samtal och får lite "flyt" är man livrädd att någon avbryter eller att stamningen kommer tillbaka. Vi är inte konstigare än andra, så behandla oss som andra. Behåll ögonkontakt, vänta, lyssna på DET vi säger istället för HUR vi säger det och varför inte fråga hur du ska göra?

VILL DU VETA MER?

Sveriges Stamningsföreningars Riksförbund har ett kansli i Stockholm, där du kan prata med Conny. Hon kan hänvisa dig till någon du kan prata med personligen, till lokalföreningen i din närhet, skicka information, tala om vart du kan vända dig, sälja böcker, videoband, kursmaterial mm. SSR har nya, gratis informationsbroschyrer till dig som stammar, föräldrar till stammande barn, arbetsgivare, lärare, ungdomar, logopeder mm. Du kan också ta en titt på SSR:s hemsida. Där kan du läsa om SSR:s verksamhet, lokalföreningar, kontaktpersoner, vara med i en diskussionsgrupp om stamning, läsa om vad som är på gång och läsa "godbitar" från medlemstidningen KommUNIKation.