Material

Material

Här hittar du olika material om stamning som jag vill rekommendera.

Stamningsförbundet har böcker och videofilmer till försäljning och har gratis foldrar. Mer om detta hittar du här.

Några saker vill jag dock få uppmärksamhet på lite extra:

Bok: Why I called my sister Harry, av Michael O’Shea

Varför jag kallar den här boken min favorit

Jag träffade Michael i Dublin. Han kontaktade mig efter en workshop, berättade att han arbetade på en bok om stamning och berättade hur han blivit stamningsfri. Han hade hört mig prata och ville att jag skulle skriva något i hans bok.

Visst. Jag har läst många böcker om stamning. Om hur man kan bota stamning, om hur tal fungerar, även de få med personliga berättelser. Så vad skulle det vara för speciellt med den här boken då? Och den här killen stammade inte alls, så den här boken skulle förmodligen handla om den ”perfekta terapin”, där han letar efter nya ”kunder”. Men eftersom han var en så trevlig kille, och då jag hellre ville fria än fälla, lovade jag honom att skriva något. Och glömde bort det …

Detta var mitt första misstag.

Ett år senare, på världskongressen, träffade jag Michael igen, denna gång tillsammans med sin hustru Monica. Jag skämdes över att jag inte skrivit till honom, så jag försökte att undvika dem i flera dagar.

Det var mitt andra misstag.

Då gick jag till hans workshop. Michael talade om sitt liv med en mycket svår stamning, hans kamp för att tala, fysiskt såväl som psykiskt, hans kärlek till sin fru, arbete och barn, hans styrka att gå på och göra hans liv till en framgång trots att han stammade, och hans sätt att bli stamningsfri genom att hitta den behandlingen som var rätt för just honom (McGuire). Han sa oss att lita på oss själva, att följa våra drömmar och tro att det finns en väg ut när man väl hittat den riktning som passar en, oavsett vad den riktningen är. Och vad som verkligen slog mig var att för första gången höra en maka berätta om konsekvenserna av att vara en partner till någon som stammar, men också om känslan att inte behövas mer för den stammaren som fick sitt tal tillbaka. Tårarna rann som aldrig förr. Och, sa de, allt finns att läsa i boken. Så när Michael frågade om jag ville rätta boken och skriva en recension, var jag som en svältande fågel och skulle ha kämpat för den om det hade behövts. Jag gick ut med boken under armen och en ny dikt på min näthinna, där jag tackar dem, en dikt som jag läste på kongressens avslutningsceremoni. Tyvärr var det sista kvällen och det fanns ingen tid att sitta och prata med dem.

Det var mitt tredje misstag.

Jag kom hem och läste boken med penna och block i handen och kl. 02.50 släckte jag ljuset. Den här boken handlar om stamning och vägen till ett stamningsfritt tal. Men det är främst om livet, kärlek, arbete, familj, livet på landet, födslar och döden. Eftersom det är så målande och enkelt skrivet, kan du känna lukten av nyskördade sädesfält, smaka på färska grönsaker direkt plockade från fältet, känna det smärtsamma straffet från läraren, se den vackra men skrämmande bröllopsceremonin och skratta vid tanke på Monica med fötterna på instrumentpanelen. Boken är så privat, så känslomässig och så igenkännande för många av oss som stammar. Boken avslutas med berättelser från människor som du och jag, som har ”varit där, gjort det” och råd till föräldrar, barn och lärare.

Boken innehåller allt och är för alla, för de som stammar, för de som lever med människor som stammar och för de som arbetar med människor som stammar. Jag hittade boken jag skulle vilja se på den vita duken.

Bara en varning innan du börjar läsa. Starta tidigt, för du kommer inte att kunna sluta läsa den. Och för mig? Jag har äntligen varit i Dublin för att kompensera för mitt tredubbla misstag …

Tack för att ni delar era liv med oss, Michael och Monica.

Anita S. Blom

 

Bok: Stamning hos vuxna, av Anders Lundberg

Stamning för vuxna – av Anders Lundberg

Stamning för vuxna. När jag blev tillfrågad att ta en titt på manuskriptet och tycka till var det första jag tänkte när jag fick manuset: Är det en bok FÖR vuxna om stamning? En bok OM stamning hos vuxna? Nästa tanke var: Om det är en bok om stamning hos vuxna, handlar boken alltså om mig. Kan någon verkligen veta vad jag tänker och känner? Och hur kan han förklara något som alla får huvudbry över? Nåja. Jag har känt författaren sedan länge, så jag var beredd på att inte döma i förväg.

Man får redan i början veta vem författaren är: någon som stammar och någon som har arbetat med stamning i många år. Det inger direkt förtroende. I nästa två kapitlar för författaren skillnad mellan ”Vad stamning är” och ”Stamningsproblem” och man inser snabbt att själva stamningen inte behöver vara ett problem, men när det väl är det, på vilket sätt det ger och upplevs som problem. Att han sedan gör ett kapitel om stamningsupplevelser gör det hela ännu tydligare.

Att ta upp om stamning är normalt eller ej är ett känsligt kapitel. Vad är normalt eller ej? Är vi som stammar onormala bara för att de andra är fler? Jag gör något som andra inte gör, men andra gör saker som jag inte gör. Vem är det som är ”onormal” egentligen? Att stamning varierar vet alla som stammar och alla som umgås med oss som stammar. Författaren ger oss några funderare om vad det kan bero på.

Stamningen varierar inte minst på grund av omgivningens reaktioner om vår stamning. Författaren tar upp stamning i skolan, utbildning och arbetsliv och bemötande. Att det finns skillnad mellan män och kvinnor vet vi, men även inom stamning! Olika upplevelser, olika sätt att hantera och olika många på stamningsträffar…

Och nu kommer det. Frågan som vi alla får. Vad beror stamning på. Här får vi inga direkta svar, utan en del funderingar, fall och fakta. Många som stammar eller arbetar med stamning kanske vet en hel del om detta, men för den som skaffade sig boken är detta kapitel nummer ett med en källa av information och frågeställningar. Och den näst vanligaste frågan är kanske ”Vad gör man för att bli av med stamningen.” Ja, om jag visste det, behövde jag inte boken. Men författaren förklarar varför det inte är så enkelt. För det är inte enbart behandlingsmetoden det handlar om. Det handlar även om vem du är. Omgivningen. Var du är i livet. Det finns ingen quick-fix. Ingen terapi-för-alla. Utan hårt arbete, både med dig själv och med ditt tal. Och att träffa andra i samma situation.

Som avslutning får man en del länkar att tita närmare på, men med det är boken inte slut, för det roligaste kommer i slutet: författarens ”eget museum”. Ett något mer igenkännande kapitel som leder till skratt finns bara inte. Att stamning kan vara så roligt!

Nu håller jag den färdiga boken i handen och omslaget säger allt. Den gröna stress-färgen går över i den lugnande vita färgen. Inga bilder, inga torra fakta, utan varje kapitel innehåller förutom fakta, siffror och enkätresultat även anekdoter och försöker få läsaren att själv tycka till och diskutera för och även emot. Den lediga texten på omslaget är som stilen i boken: enkel och lättläst, rolig och utmanande där författaren bjuder på sig själv i allra högsta grad.

Så jag skrattade. Så jag tyckte precis tvärtom. Så jag kände igen mig.

Stamning för vuxna. Stamning hos vuxna. Boken om mig. Läs den.

(Boken kommer att ligga kring 160:- och beställs via LIANEN KONSULT/Anders Lundberg, Bangatan 27, 414 63  GÖTEBORG, lianen@telia.com . )

sidan upp


Bok: Bli inte arg på ett barn som gråter, av Evabritt Fogelin

Jag blev själv tipsad om denna bok och lånade hem den från biblioteket. Boken handlar om Viktoria vems mamma ofta är sjuk och måste läggas in, så hon hamnar hos olika familjer och blir otrygg. Senare i boken börjar Viktoria stamma och vi får följa hennes kamp med sin stamning. Boken är dock ingen direkt ”stamningsbok”, utan en målande beskrivning av en flickas svåra barndom i fattigdomens Sverige.

Jag för min del var mest nyfiken på skildringen av det stammande barnet och där får författaren verkligen läsaren att förstå hur jobbigt och smärtsamt det är att stamma. Viktoria vågar inget säga till andra för att inte göra dem ledsna, funderar över att ta sitt liv, men lyckas hitta styrka i naturen och utstår den grymma mobbingen som ingen verka (vilja) se. Nu gör den målande stilen att jag blir iskall och sorgsen, för hennes berättelse är så lik min, och jag får hela tiden veta vad hon tänker och känner, tankar som jag så väl känner igen. Boken ger, genom Viktorias tankar, tips till läsaren hur hon vill bli bemött.

Boken får ett plötsligt slut och lämnar många frågor, såsom: vad händer i nästa klass, hur går det med stamningen och mobbingen, och kommer hon närmare den tyska Rachel, så jag ser fram emot en uppföljaren för att återigen få följa Viktoria på sin långa väg till vuxenlivet.

187 sidor / ISBN 91-631-5340-8 / www.hiljaforlag.se

sidan upp


SSR:s nya videofilm

SSR har, i samarbete med Specialpedagogiska institutet och Stockholms stamningsförening ansökt om och fått pengar från Allmänna Arvsfonden för att framställa en ny videofilm. Filmen handlar om elevens situation i skolan och har som målgrupp skolpersonal, elever och föräldrar. Filmen ”Jag stammar på” är nu färdig och finns till försäljning på SSR:s kansli till en kostnad av 300:-.

Mitt omdöme: En bra film som låter ungdomar och vuxna berätta hur det är att stamma, med tips från såväl ungdomarna som logopeden i filmen. Det enda minus är att de stammar i minsta laget hos en del, medan det finns så många olika grader av stamning. Men i alla fall ett bra hjälpmedel som kan användas vid information till skolor mm och för att visa på den internationella stamningsdagen 22 oktober. Se den!

sidan upp


Foldrar: SSR har 8 olika foldrar om stamning, riktade till:

  • allmänheten
  • föräldrar
  • skolpersonal
  • dagispersonal
  • sjukvårdspersonal
  • kompisar
  • arbetsgivare/arbetsförmedlingen
  • logopeder

Foldrarna är gratis, men ett eget bidrag till förbundet tas tacksamt emot.

sidan upp


Bok: ”Stamning” av Per Alm.

Om stamnings orsaker och behandling, och hur man själv kan arbeta med sin stamning.

Mitt omdöme: En lättläst och intressant bok som täcker det mesta om stamning. Med bakgrund, forskning, behandlingsmetoder och övningar som man själv kan göra. Det finns även studiematerial som man kan beställa till.

304 sidor / ISBN: 91-27-04323-1 / www.stamning.se

sidan upp


Bok: ”Jag stammar bara” av Eelco de Geus.

Äntligen en bok som inte handlar OM ett barn som stammar, utan TILL ett barn som stammar. Författaren berättar på ett lättförståeligt sätt om stamning och känslorna däromkring. Att stamning är jobbigt, att man får vara arg och mår dåligt, men främst att det är ok att stamma för du är så mycket mer än bara en ”stammare”. Författaren hjälper barnet att ge ord och stimulerar barnet att prata om stamningen, då det är inte ”fult” eller ”fel” och som hjälp får barnet sidor som man kan klippa ut, kopiera eller skriva av och som man kan ge till t ex föräldrarna, läraren, mormor mm. Boken kan läsas av barnet själv eller av någon vuxen. En bok som har översatts till ett tiotal språk och som används flitigt bland terapeuterna. Boken kan beställas från SSR via kansliet och kostar fn (2005) 50 kr.

Mitt omdöme: Jag blev djupt tagen när jag läste boken för första gången och började direkt med översättningen. Hade jag haft den som barn hade jag kunnat ge ord för mina känslor.

sidan upp


Bok: ”Stamning, grundbok för behandlare” av Anders Lundberg.

För dig som behandlar personer som stammar, men även för dig som vill veta mer om stamning. Författaren beskriver stamning, , personer som stammar, orsaker och utveckling, historik, diagnos, terapi och mycket, mycket mer. Boken är på hela 392 sidor och går att beställa via Lianen Konsult för 360 kr (2002)

Mitt omdöme: En bok som täcker det mesta, intressant, lärorik och med glimten i ögat, skriven av en person som själv stammar, vilket gör boken till ett måste för alla som stammar eller som har med stamning att göra. Mycket trevligt och lättläst även för nybörjare.

PS. Läs även Stamning hos vuxna

sidan upp


Bok: ”Stuttering, A Life Bound Up in Words” av Marty Jezer

En bok av en Amerikanare om sitt liv med sin (svåra) stamning. (på engelska)

Mitt omdöme: Lättläst, roligt och igenkännande. Och nu när jag själv haft nöjet att få träffa författaren som är en guru i stamningssammanhang med sitt sköna sätt att se på stamningen, kan jag rekommendera boken ännu varmare.

Finns att köpa hos Stuttering Foundation of America, (SFA) (nu i pocket utgåva).

sidan upp


Bok: ”How to conquer your fears of
speaking before people” by John C Harrison.

Ett måste för alla som stammar. Humoristiskt, igenkännande, lärorikt och upplyftande. Inte enbart om stamning, men om självförtroende och att våga tala. Och har ni chansen: gå på en av hans workshops eller föreläsningar. Denna man vet vad han talar om och kan få den blygaste att med stort självförtroende sätta sig efter att ha stått och talat inför hela gruppen.

Du kan beställa boken från John direkt:

3748 22nd Street, San Francisco CA94114; Tel: 415-647-4700; Email – jcharr1234@aol.com

sidan upp


Bok: ”Self help for the stutterer” av Malcolm Fraser

Finns att köpa hos Stuttering Foundation of America, (SFA) (nu i pocket utgåva).


Bok: ”Mastering the Job Interview for people who stutter” av Bill Parry och Rachel Resk

Bok: ”Stuttering…What Employers Should Know…” av Bill Parry och Rachel Resk

Inget omdöme, men låter intressant. Finns hos National Stuttering Association (NSA), USA

sidan upp


Bok: ”The Stammering Handbook – a definitive guide to coping with a Stammer” av Jenny Lewis

Hi All,

In 1997, established self-help author, Jenny Lewis, (in conjunction
with the British Stammering Association) produced ‘The Stammering Handbook – a definitive guide to coping with a Stammer’.  It cost £8.99p (Eight pounds, ninety nine pence – pounds sterling). Published by Vermilion, under their ‘Positive Health’ category, the publication extends to 160 pages.  Its contents are listed as follows:

What is stammering?
Children who stammer
How parents can help
School-days
Teenagers who stammer
Adults who stammer
In the Workplace
Speech Therapy
Personal growth
Self-help techniques
Complementary therapies
The British Stammering Association
Useful addresses
Acknowledgements

Kindest regards

Alan Badmington

sidan upp


Material hos riksförbundet
(listan hämtad från SSR:s hemsida www.stamning.se 050916):

Broschyrer

Stammar du?
En broschyr med information till ungdomar och vuxna som stammar och övriga som vill veta mera om stamning. Skriven Lennart Larsson. 27 sidor. Kostar 25 kr (mängdrabatt ges).

Stammar ditt barn?
En broschyr med information till föräldrar och övriga som kommer i kontakt med barn. Finns på svenska, turkiska, kurdiska, finska, polska, engelska, persiska, arabiska. Skriven av Lennart Larsson. 20 sidor. Kostar 25 kr (mängdrabatt ges).

Stammar din elev?
En broschyr med information till lärare och övrig skolpersonal. Skriven av Lennart Larsson och Karin Svanholm. 24 sidor. Kostar 25 kr (mängdrabatt ges).

Mängdrabatt
Vid beställning av Stammar du?, Stammar ditt barn? och Stammar din elev? kostar varje exemplar 25 kr vid beställning av 1-9 st, 20 kr vid beställning av 10-49 st och 15 kr vid beställning av 50 eller fler stycken.

Böcker

När ditt barn stammar
Bok med information till föräldrar m.fl. som vill fördjupa sina kunskaper. Skriven av Lennart Larsson. Omarbetad upplaga. 63 sidor. Kostar 95 kr.

Mikael stammar
Barnbok om en liten pojke som stammar. Bygger på vad stammande barn berättar. Finns på svenska och arabiska. Skriven av Sine Erbs, Anny Gosvig och Anne Pia Jordan. 19 sidor. Kostar 70 kr.

Stammande barn
Bok som riktar sig till föräldrar, lärare, förskollärare och andra som behöver veta lite mera om stamning, men som inte arbetar terapeutiskt. Skriven av Anders Lundberg. 93 sidor. Kostar 185 kr.

Anton & Sussie
Bok med en liten berättelse om Anton, 6 år, människor i hans omvärld och om stamning. Skriven av Kristín Steindottír. 24 sidor. Kostar 80 kr.

Jag stammar bara
Bok för barn som stammar mellan 7 och 12 år. Skriven av Eelco de Geus, översatt av Anita Blom. 39 sidor. Kostar 50 kr.

Hej Jonas
Bok med har stor, lättläst text. Jonas är 10 år och har stammat så länge han minns. De vuxna avbryter honom, vill fylla i åt honom. Jonas går i fjärde klass. Han pratar inte så mycket. Han kan egentligen svaren när fröken frågar, men vill inte gärna räcka upp handen. Han är jätteduktig på det skriftliga och läxorna. På utvecklingssamtalet pratar fröken och mamma och pappa om Jonas. Han är duktig, säger fröken, men han säger aldrig något, orden bara fastnar. Det finns en talpedagog på skolan, som kanske kan hjälpa Jonas. Men Jonas får välja själv … Boken lämpar sig för alla. Av Sine Erbs, Anny Gosvig och Anne Pia Jordan. 37 sidor. Kostar 50 kr.

Övrigt

KommUNIKation
Helårsprenumeration på SSRs tidning KommUNIKation. Utkommer med fyra nummer per år. Kostar 100 kr.

Infopaket för skolpersonal
Informationspaket för lärare och andra som arbetar ute på skolorna. Informationspaketet innehåller:
- Hej Jonas, en bok om en 10-årig pojke som stammar
- Små barn som stammar, en mindre broschyr
- Tidig hjälp till stammande barn, en mindre broschyr
- Har du ett barn som stammar, föräldrakontaktnätsinformation
- Lite information om stamning, ett litet häfte
- Stamning, en större broschyr i A4 på 34 sidor
- En förteckning över utgivet material
- En stamningskub
Priset för detta mycket fina paket är endast 110 kr + fraktkostnader. Det här är verkligen något att tipsa lärarna på skolan om, det är ju de som tar hand om ditt barn fem dagar i veckan. Kan de ditt barns stamning? Hjälper eller stjälper de ditt barn?

Foldrar

Infofoldrar
Planer på nytt material är under utarbetning och nedanstående foldrar kommer inte att tryckas upp mer. Skicka mig ett mail, så skickar jag den önskade broschyren som en .pdf fil (då de är för stora att lägga ut på denna sida).

OBS att dessa inte gäller som officiellt SSR material längre så fort nya broschyrer har kommit!!!

Informationsfoldrar om stamning …
- … allmänt om stamning
- … för föräldrar
- … för skolpersonal
- … för sjukvårdspersonal*
- … för logopeder och andra talterapeuter*
- … om stamning och arbete*
Samtliga är gratis, men porto tillkommer. Förbundet är dock tacksamt att få ett frivilligt bidrag. (Stjärnmarkerade finns endast kvar i begränsad upplaga.)

Per Alm

Stamning
Boken Stamning är skriven av Per Alm i ett projekt inom Sveriges stamningsföreningars riksförbund med stöd av Allmänna Arvsfonden.
Till den boken finns det även olika delar som ett komplement. Kostar 230 kr. För medlemmar i SSR och stamningsföreningarna är priset 170 kr (glöm inte att ange om du är medlem när du beställer).

Studiehandledning
Studiehandledning till boken Stamning av Per Alm. 43 sidor. Kostar 15 kr.

Cirkelledartips
Tips för cirkelledare som vill bilda en studiecirkel kring stamning och boken Stamning av Per Alm. 15 sidor. Kostar 10 kr.

Infoblad
Informationsblad om studiecirklar. Gratis.

Filmer

Pratlust och stamningsångest
Video om hur föräldrar, skol- och dagispersonal kan hjälpa det ett barn som stammar. På danska med svensk text. Finns även med engelsk text. Av Hermann Christmann och Per Knudsen. Danskproducerad. 40 minuter. Kostar 600 kr.

Vargen gråter – Bilder av barn som stammar
Video om stamningens inflytande på relationen till lärare, kompisar, familjen och hur barnet upplever sig självt. Av Mette Höyen Andersen och Jens Pedersen. Danskproducerad. 28 minuter. 600 kr

Mod att tala
Video med en stark och fängslande kanadensisk film om tre barn som stammar. Personligheter, erfarenheter och relationer till dem som står dem nära. Utbildningsradion. En veckas lånetid. 60 minuter. Kostar 150 kr.

A chance to speak
Video med engelskspråkig film om en stammande pojkes tid i skolan. Kostar 250 kr.

Jag stammar på …
Video och DVD med en informationsfilm som ger insyn i hur det är att stamma. Fyra personer i olika åldrar beskriver sin stamning, berättar om sina erfarenheter och stamningens roll i samtal och samspel. Filmen är SSRs egen i samarbete med Specialpedagogiska Institutet. Kostar 300 kr.