Stamning
Kunskapstest
Almanacka
Anslagstavlan
Internationella stamningsdagen
2004 Intern. år för barn som stammar
Världskongress
Nordiskt samarbete
Internationellt samarbete
Terapier
Hjälpmedel
Forskning
Forum, chat mm
Material
Artiklar
Kända personer som stammar
SSF
Stamningsförbundet
Lagar
Länkar
Tänkvärda ord
Kontakta mig
Startsidan

 

 Boka föreläsning:


Bild när tungan knyter sig länk till www.stamning.info

2004 var det internationella året för barn som stammar

Länk till min blogg

knapp till Acrobat Reader hämtning

 

Nordiska 2003

Den 11-14 september hölls årets nordiska seminarium i Odense, Danmark. Seminarier hölls på Motel Næsbylund Kro og Hotel, ett trevligt och enkelt motell med helt fantastik mat!  Temat var ”Stamningsbehandling/-undervisning – guidelines och rättigheter”.

Arbete: Torsdag

När jag ankom hade man just börjat, så det vara bara att ställa väskan i möteslokalen och lyssna på Hermann Christmann, ordförande i FSD, som pratade om stamningsbehandling och relationen mellan den som stammar och behandlaren. Därefter följde Dorte Hansen och Tine Egebjerg från stamningsinformationscentret med en studie som har gjorts av Margret Leary från Irland. (Studien var dock gjort med enbart 7 stammande, vilket gör resultaten lite osäkra.) De tog upp frågor som ”vad är stamningsterapi erbjuda och ge för resultat om den ska vara värd mödet?” och ”hur ska behandlaren vara?” Man ska inte bara jobba med stamningen, utan även på din syn på din stamning. Sedan var det tänk att grupparbetet skulle börja med fortsättning på kvällen, men eftersom alla rest och kanske även jobbat innan ströks det från programmet och hade vi en gemytlig kväll för att lära känna varandra. Det enda som stod i vägen var dock språket, då danska, och särskilt vissa dialekt, är svårt att förstå. Dessutom var det många stamningsbehandlare med (jättebra!!!) som pratade flytande och snabbt, märktes det tydligt att länderna inte riktigt blandades denna gång. 53 deltagare med 9 personer från Sverige!

Framtidsverkstaden

Efter en god frukost började ”framtidsverkstaden”, som skulle pågå resten av helgen. (Presentationen av olika terapier hade utgått pga av talare som inte kunde komma.) Två psykologer med erfarenhet av stamningsbehandling arbetade med temat ”Jag och stamningsundervisning – möjligheter och drömmar”. Vi började med ”kritikfasen” där vi diskuterade vad som hindrar oss från att uppnå dessa planer, först kritik på andra, men sedan även kritik på oss själva. För det är inte bara terapeutens och omgivningens fel att planerna stannar i visionsfasen. Det är lika mycket vårt eget ansvar och våra egna hinder som vi sätter själva. Slutligen varför det inte blir som vi tänkt oss. Sedan kom ”utopifasen”, där vi kunde föra fram våra visioner, drömmar och önskemål. Men det är inte så enkelt, för en del drömmar kan helt enkelt inte förverkligas av olika anledningar. Vi fortsatte med ”verklighetsfasen” där vi gav exempel på vad man KAN göra, men även se kritiskt på de hindren som fortfarande finns. Vid ett flertal gånger fick vi dela upp oss i grupper och spela upp en pjäs kring det temat som vi valt. Slutligen kom handlingsplanen, där man kunde skriva ner vad man nu tänkte göra när man kom hem.

Allt som allt en mycket intressant verkstad, där det var intressant att höra andras tankar och få nya idéer att ta med sig hem. Problemet var återigen språket, då de som stammade och de icke danskar kom ibland lite i underläge när diskussionerna blev intensiva. Men ännu en gång tack för alla ni terapeuter, för det är viktigt att vi får dela erfarenheter och få ett närmare samarbete.

Fritid

På fredagkvällen var det folkdans. En helt underbar och färggrann grupp dansade för oss och bjöd sedan upp en del av oss för att lära ut några folkdanser. Salen var mycket varm, men som tur var var drickat billigt. Efter stängningen fick vi fortsätta prata i den mysiga baren bredvid.

På lördageftermiddag fick vi se och höra presentationen om nästa nordiska på Island (se annat ställe i tidningen), för att sedan koppla av och åka buss till Odense där vi var bjudna till Fyns Amts Tale- og Höreinstitut och kunde ställa frågor. Därefter en guidad rundvandring med Torstein Niclasen som privatguide. (Tack!)

Lördagkväll var det disco, men då många var trötta efter den långa dagen, alla rökare rökte inomhus och musiken var hög valde tyvärr många att dra sig undan tidigt.

På söndag lyssnade vi på en presentation av Edwin Farr, ordförande i ELSA, om det europeiska handikappåret och ELSA:s roll däri. Efter ännu en underbar middag (man kan inte tala nog om den underbara maten!) var det dags att åka hem.